Tájház

Tájház

A TÁJHÁZ 2019. augusztus 1. napjától bizonytalan ideig nem látogatható!!!!!

Megértésüket köszönjük!

 

Tájház Az 1892-ben épült, eredeti küllemét egyedülállóan megőrzött rangos német parasztház 2000-től ad helyet a városban élő három jelentős lélekszámú népcsoport (svábok, bukovinai székelyek és felvidéki magyarok) berendezési és használati tárgyainak, népviseleteinek. A népcsoportok gyűjteményei mellett iskolatörténeti kiállítás és helyi régi esterek eszközeiből készült összeállítás várja a látogatókat. Az épület alatt húzódó pincében borászati bemutató valamint a város központjában egykor állt Ciszterci apátság régészeti leletei tekinthetők meg.

Városunk lakossága zömében a XVIII. században ide telepített németekből, a II. Világháború után áttelepített felvidéki és Bukovinából elmenekült székely magyarokból tevődik össze. Az ő bútoraikat, használati tárgyaikat, ruháikat, kézimunkáikat őrzi és mutatja be ez a gyűjtemény.

Az épület homlokzatát gazdag eredeti stukkódíszítés borítja, a gangról az utcára nyíló fából készült kiskapu is eredeti faragott díszítésű. Ugyanígy eredeti faragott díszítésű a lakószobák, a pince és a padlásfeljáró ajtajait követő kétszárnyú présházajtó is. A házhoz nagy területű előudvar tartozik. Magához a lakóépülethez teljes hosszában széles lapozott gang csatlakozik, melyen henger alakú oszlopok tartják a tetőszerkezetet. A lakóépületben öt nagyobb helyiség, szoba található. Az épület jól tükrözi az egykor benne lakók életmódját: a lakóhelyiségek után található a présház és az egész épület alatt pince van – mindez szőlőtermesztésre, bortermelésre utal. A lakóépület végében kap helyet az intenzív állattartás elengedhetetlen feltételéül szolgáló istálló és fészer. A hátsó udvarban eredeti, kukorica tárolására szolgáló górét láthatunk. Az oldalsó épület a gazdálkodásból kiöregedett idős házaspár lakóhelyéül szolgált.

A főépület négy helyiségében kapott helyet a néprajzi gyűjtemény:

Az utcai szobában a németek “tiszta szobája” látható: az egykori ünnepi ruházatot a régi bútorokkal berendezett szobában a gyönyörű viseletekbe öltöztetett bábukon szemlélheti meg a látogató közönség. Korabeli fotók, könyvek tanúskodnak a múlt eseményeiről. E helyiséget a szintén helyi német hagyomány szerint berendezett konyha követi – csodálatos kézimunkákkal, kézzel hímzett függönyökkel, eredeti konyhai bútorokkal, eszközökkel berendezve.
A harmadik helyiségben található a székely kiállítás. Bukovinából, Józseffalváról menekült székely családok találtak nálunk új otthonra. Gyűjteményük legszembetűnőbb tárgyai: a hozományul szolgáló vetett ágyak, a konyhában használatos edényeket, eszközöket tároló polc és a faóra. Számos szőtt és hímzett kézimunka dicséri az egykor élt “fehérnép” keze munkáját. Fotók és iratok sokasága is őrzi a régi idők emlékeit. A negyedik szobát a felvidékiek rendezték be megőrzött bútoraikkal, használati tárgyaikkal, textíliáikkal, kézimunkáikkal. Felvidék 16 magyarok lakta (ma Szlovákiához tartozó) településéről kerültek Bátaszékre városunk e népcsoporthoz tartozó lakói. Kiállításukhoz elsősorban Nagysallóból (felvidéki testvérvárosunk), Negyedből és Udvardról származó családok ajánlották fel hagyományaikat őrző tárgyaikat.
A 2000-ben megnyílt négy-szobányi gyűjtemény folyamatosan bővül.

 

 

A Tájház pontos címe: Bátaszék, Szabadság u. 24.

Honlap: https://bataszektajhaz.hu/

Tájház üzemeltetője a Petőfi Sándor Művelődési Ház.

A Tájház előzetes bejelentés alapján látogatható.

Bejelentés: 7140 Bátaszék, Szt. István tér 7. Tel.:74/493-690; 0620/471-9776

Back to Top