• Home
  • /
  • Sándor Károly Tamás

Sándor Károly Tamás

Adunk egy TIP-et!

Sándor Károly Tamás – Junior Prima Díjas népművész

 

Két éve költöztél Bátaszékre, hogy közös életet kezdjetek a pároddal egy olyan településen, melyet egyikőtök sem ismert. Mostanra beilleszkedtetek, aktívan részt vesztek városunk életében, hiszen állatbarátként a „Bátaszéki mentésre váró kutyák” csoport tagjai vagytok. Nem titok, hogy kerekesszékben éled a mindennapokat, amely azt gondolom, meghatározza életed.

Mennyire befolyásolta egészségi állapotod a pályaválasztásodat?

Debrecenben születtem, Hajdúszoboszlón nőttem fel három leánytestvéremmel együtt. Édesapám 12 éves koromban halt meg, akitől még megtanulhattam mit jelent egy férfi a családban és milyen feladatok hárulnak rá. Egy genetikai probléma miatt a lábizomzatom nem növekedett a testsúlyommal együtt, így idővel világossá vált számomra, hogy kerekesszékben kell leélnem az életem. A pályaválasztásomnál már ez volt a meghatározó, könnyebb fizikai vagy szellemi munkát kellett választanom. Nádudvaron, lakóhelyemtől 20 km-re a Népi Kismesterségek Szakiskolájában tanultam, ahol népi bőrműves szakképesítést szereztem. Kezdetekben nem rajongtam a szakmáért, hiszen kényszerpálya volt, de Benő Tamás szakoktatóm egy rendkívül ambiciózus tanár tanított, aki egyben a barátommá is vált. Neki köszönhetem, hogy ráéreztem és megszerettem a tárgyalkotás szépségét. Igyekeztem megőrizni a hagyományos népi vonalat és bőrből készítettem táskákat, öveket, karikás ostort, bicska- és késtokot, vadászkellékeket.

Az iskola elvégzése után milyen lehetőségeid voltak?

A szakiskola elvégzése után otthon kezdtem el kisebb, egyszerűbb tárgyakat készíteni. Anyagi helyzetem nem igazán engedte, hogy nagyobb mennyiségű bőrt vásároljak, így lassacskán elmaradozott a bőrművesség. Azonban a bőrművesség közben ismerkedtem meg más, természetes anyagfelhasználással. Gombok, bőrtárgy-kiegészítők, záródások készülnek csontból, szaruból, fából. A kíváncsiság és az egyre nagyobb elhivatottság késztetett arra, hogy ezeknek az anyagoknak a megmunkálását tüzetesebben tanulmányozzam. Szebbnél szebb tárgyak készülnek, amelyeket én is szerettem volna elkészíteni. Ezek az anyagok olcsóbbak és kevesebb helyigényűek, illetve tökéletesen ötvözhetőek, ami fontos volt számomra.

Hogyan lesz a nyersanyagból ajándéktárgy?

Szarut a Hortobágyról vásárolom, mivel a családom Hajdúszoboszlón él gyakran járok haza. A csont hulladéknak minősül, a bőrt kollégáktól szerzem be. Elsősorban az anyag tűrőképességét, majd a megrendelő kívánságát összeegyeztetve próbálom megalkotni azt a tárgyat, amiben az én gyakorlati tapasztalatom ötvöződik a művészi stílusommal. Leginkább kézi szerszámokkal dolgozom, a durvább felületek megmunkálásánál használok gépeket. A varróár, gömbölyűár, tűk, kacorkés, faragókés, vésők elengedhetetlen kellékei a munkámnak. Az anyagkeménység nagyon nagy, mind a csontnál, mind a szarunál. Elsőként kikarcolom a mintát, majd feketére égetett dióbéllel bedörzsölöm az egész felületet, ezután visszatörlöm, és a fekete szín csak a karcolásokban marad meg, így rajzolódik ki a kép.

A vevők téged keresnek meg egy-egy kívánsággal vagy az előre elkészített tárgyakból válogathatnak?

Nagyrészt megrendelésre dolgozom, ritka eset mikor van itthon kész munkám. Egyediek egytől-egyig. Ami valakinek tetszik, nem biztos, hogy a másiknak is, ezért nem készítek előre túl sok darabot. Egy tárgy elkészítési ideje függ az anyagtól, a tárgy összetettségétől, a díszítettségtől és, hogy mennyi idő az előkészítési munka. Általánosan a kanászkürtök tartanak a legtovább, ha sietve csinálom, akkor nagyjából 2 hét, mintától függően. Kisebb bőrtárgyak, késtokok, övtáskák, akár fél nap alatt elkészülhetnek. De rá kell szánni az időt, ha a minőséget és a szépséget meg szeretnénk őrizni. Csináltam már pár évvel ezelőtt, Argentin bika szarvából kürtöt, a teljes hossza, 1,2 m, a toroknyílása nagyjából 25 cm, vagyis óriási méretű szarv volt. Ez több mint egy hónapig készült.

Mennyire van igény ma ezekre a tárgyakra?

Meglepő, de van rá igény. Sőt, a tapasztalatom, hogy egyre nagyobb a kereslet. Amikor meglátják mi lesz a nyersanyagból megmunkálás után, nagyon meglepődnek és hírét viszik. Igaz ez nem a fiatalabb generációt vonza, de sokan keresnek meg laptop táska, tablet tok készítésével is. Vannak jobb és kevésbé aktív időszakok a munkámban, ilyenkor szívesen készítek barátoknak és családtagoknak ajándéktárgyakat. Kézimunkáim nem csak itthon találhatók meg, de külföldre is eljutottak.

Hogyan lettél Junior Prima Díjas?

Tavaly nyáron keresett fel az egyik volt osztálytársam, hogy nevezzek a Junior Prima Díjra. Egy önéletrajzot kellett elküldenem és a zsűri népművészeti körökben kért véleményt rólam. A pozitív vélemények alapján 2016-ban elnyertem a díjat népművész kategóriában. Óriási élmény volt a díjátadó, soha nem fogom elfelejteni. Az elismerés sokat jelentett a szakmába vetett hitemben.

Terveidről mit mondanál?

Abban biztos vagyok, hogy ezt a tevékenységet nem szeretném iparosítani, tömeggyártani. Az egész elvesztené egyediségét, varázsát. Nem vágyom nagyobb magaslatokba. Ha az élet egy lehetőséget fog adni az előrelépésre élni fogok vele, de a kézimunka és az alkotás szeretetét nem áldoznám fel.

Gratulálok a Junior Prima Díjhoz és további sikereket kívánok neked!

Aki kíváncsi ezekre a remekművekre és szeretné meg is vásárolni Sándor Károly Tamás ajándéktárgyait a bátaszéki Turisztikai Információs Pontban megteheti vagy felkeresheti a 20/256-0377-es telefonszámon.

Back to Top