Pomsár Tamás

Adunk egy TIP-et

Pomsár Tamás operatőr, vágó – PomsárFilm

“875 éves Bátaszék” kisfilm

 „Egy teljesítmény látványa a legnagyobb ajándék, amit csak ember másoknak adhat.” – vallja Pomsár Tamás operatőr – vágó, aki számára fontos minden, ami kultúra és értékmegőrzés. “A televíziós munkáim során lehetőségem volt megismerni településünket, mindig is érdekelt a város történelme, élete. Szívügyem Bátaszék, ragaszkodom a városhoz, hisz itt nőttem fel.”

Miután felkértek Bátaszék történelmét bemutató kisfilm forgatására, hogyan kezdődött el a munka?

Aránylag rövid idő állt rendelkezésre az ötlettől a megvalósításig. Közös gondolkodás volt a film előkészítése, a tervezés és kivitelezés. Sümegi József igazgató úr, helytörténész írta a forgatókönyvet, a történelmi mérföldköveket és a helyszíneket ő javasolta. A képi megvalósítás azonban teljes mértékben a mi feladatunk volt Szűcs István kollégámmal. Rendhagyó abban volt a kisfilm, hogy a múltat és a jelent próbáltuk ötvözni olyan formán, hogy a történelmi részleteket nem csak dokumentációs kísérőképekkel szemléltettük, hanem kis jelenetekkel színesítettük. A helyszínek, így a Romkert, mint a Ciszterci Apátság építésének helyszíne, a Kálvária Kápolna és a vasútállomás adott volt, hiszen ezeken a helyszíneken játszódott eredetileg is a történet. Volt olyan, ahol mi, operatőrök gondoltuk tovább a képi megjelenést, mint a lovas kocsis jelenet vagy a bogyiszlói helyszín. Az egyházi vonatkozású jelmezeket és tárgyakat Sümegi Józseftől kaptuk. A Bátaszéken élő székelyek, svábok és felvidékiek statisztákként a ki- és betelepítés jeleneteihez viseleteket, eredeti használati tárgyakat bocsájtottak rendelkezésünkre. De sokan magánszemélyként segítettek, akik szívesen hozzájárultak a film létrejöttéhez. A narrációs szöveg megírásában Sümegi József mellett segítségemre volt Kis Pál István szépíró-versműves is, valamint a narrátor szerepét Kovács Lajos színművész vállalta.

Az interneten 15 nap alatt már több mint kétezren látták a filmed.  Mitől lett siker ez a kisfilm?

Egy alkotói gárda, team kell ahhoz, hogy egy film jól sikerüljön. Rendkívül improvizatív ez a munka. Nem elég egy jó forgatókönyv, sokszor a helyszínen dőlnek el a dolgok. Hogy mitől lett jó? Itt mindenki segítőkész volt. Úgy vélem az, aki részt vett a forgatáson jól érezte magát, közösségi élményt adott a nem mindennapi munka. Megható pillanatoknak is részesei lehettünk a ki- és betelepítés forgatásakor: a szereplőkhöz közel kerülhettek azok az idők, amelyeket sokuk felmenői, vagy akár saját maguk 60-70 évvel ezelőtt már átéltek. Az idősebb szereplők látva a batyukat kirakodva, újra felidézték azokat az eseményeket, amit annakidején kisgyerekként éltek meg, amikor el kellett hagyni az otthonukat. De a megható jelenetek mellett derűs pillanatokban sem volt hiány. Kollégám barátai frissensült kürtőskaláccsal, pálinkával és frissítővel várták a “német telepeseket” a bogyiszlói partokon. De felejthetetlen élmény volt Gyulán, Kovács Lajos színművésznél eltöltött fél nap is. Ezek mind hozzájárultak a film sikeréhez.

Adódtak nehézségek a forgatás alatt?

A forgatási időpontok összeegyeztetése volt talán a legnagyobb nehézség, hiszen sok szereplőt kellett mozgatni. Attól is féltem kicsit, hogy egy-egy jelenetnél 20-30 főt kell instruálni, rendezni és azt hogyan tudom majd megoldani, de annyira jó színészek voltak a statisztáink, hogy várakozáson felül sikerült. A vasúti jelenetekhez külön forgatási engedélyre volt szükség, aminek az ügyintézése szintén nem volt zökkenőmentes, de a Bátaszékért Marketing Nonprofit Kft munkatársai áthidalták a problémákat. Nehéz volt a jeleneteket úgy felvenni, hogy autentikus környezetet sugalljanak, hiszen az aktuális jelzőtáblák, felíratok nehezítették a felvételt, ezért a kollégám által használt nagy látószögű kamera felvételeit kevésbé tudtuk használni.

Mit gondolsz a végeredményről? Olyan lett a film, amilyet szerettél volna? 

A televíziózás mellett filmet keveset csinálunk, így számunkra is nagy kihívás volt ez a munka. A jelenetek felvételénél volt egy-két dolog, ami nagyon költséges lett volna, de azt gondolom a lehetőségeinket kihasználtuk. Ami talán hiányzott az inkább technikai és szoftver jellegűek, amikkel még látványosabb elemeket lehetett volna belecsempészni a filmbe. A vágás teljes egészében a sajátom, és a megfelelő zeneválasztás is sokat jelentett. Nyilván jól sikerült, a visszajelzések is ezt mutatják, de meggyőződésem, hogy az ember soha nem lehet elégedett a munkájával.

Többek között a Bukovinai székelyekről szóló film vagy a „875 éves Bátaszék” kisfilm képei is a te szemeddel mutatja meg Bátaszéket. Ez nem teher?

Alapvetően úgy próbálom végezni a munkámat, hogy az másoknak örömet okozzon. Soha nem éreztem tehernek azt a felelősséget, hogy mit mutatok meg Bátaszékről a világnak. Most is – mint mindig a televíziós munkám során is – a hitelességre törekszem, a lehető legnagyobb odaadással, tudásom legjavát adva próbálom a munkámat végezni. Azt gondolom, ha pozitív értéket közvetítek – ami nagyon fontos számomra – azzal formálni és építeni lehet az emberek látásmódját, életszemléletét. Ez a hivatásom, ez határozza meg a munkámat és a hétköznapjaimat is.

A „875 éves Bátaszék” kisfilm hol van a te karrieredben?

Eddigi munkámnak ez a csúcsa, aminek nagyon örülök. Itt szeretném megköszönni, hogy megbízást kaptam – többek között – erre a feladatra Bátaszék Város Önkormányzata jóvoltából a Bátaszékért Marketing Nonprofit Kft-nek, és köszönöm mindazoknak, aki bármilyen formán hozzájárultak a film létrejöttéhez.

Min dolgozol és mik a terveid?

A székelyekről szóló kisfilm után készül a svábokról, majd a felvidékiekről is bemutatkozó film, amit hamarosan láthatnak majd a bátaszékiek. A filmezést nagyon szeretem. Azt gondolom, a klasszikus televíziózás ki fog menni a divatból. A kor, és a nézők igénye meg fogja követelni a filmszerű tévézést. Fontos lesz az, ahol érzelmeket lehet megjeleníteni, és abba kell majd ágyazni azokat az információkat, amiket szeretnénk eljuttatni a nézőkhöz. Ötvözni a filmezést a televíziózással, ezt szeretném.

Kívánjuk, hogy ezt sikerüljön megvalósítani és továbbra is ajándékozz meg olyan látványos mozgóképpekkel, ami városunk jó hírét öregbíti és történetét gazdagítja.

A „875 éves Bátaszék” kisfilm DVD formában megvásárolható a bátaszéki Turisztikai Információs Pontban. Pomsár Tamás operatőr, vágó munkájáról további információkat megtudhatnak a PomsárFilm facebook oldalán.

Back to Top