• Home
  • /
  • Papp Hajnalka – kézműves, ékszerkészítő

Papp Hajnalka – kézműves, ékszerkészítő

Adunk egy TIP-et!

Papp Hajnalka – kézműves, ékszerkészítő

 A közel fél éve indult „Adunk egy TIP-et!” rovatunk olvasói megszokhatták, hogy olyan embereket mutatunk be itt, akiknek a kézműves termékeit megvásárolhatják a Turisztikai Információs Pontunkban. A mostani beszélgetőpartnerem anyuka, feleség, dolgozó nő. A bátaszéki tanuszodában pénztárosként dolgozó Papp Hajnalkáról nem mindenki tudhatja, hogy szabadidejében textilekből különböző használati tárgyakat, fonálból csodálatos hajócsipke ékszereket készít.

Ha azt kérném, mesélj magadról, honnan kezdenéd?

Talán a nagylányom születésénél. Nagyon igényelte, hogy foglalkozzam vele, rengeteget olvastam neki, együtt rajzoltunk, mindent közösen csináltunk, így a kézműveskedést is. Mindig is ügyes kezű voltam. Annakidején nagy divat volt a kötött holmi, édesanyám rengeteget készített nekem. Tőle láttam, hogy nem csak az üzletben lehet tucatöltözéket vásárolni, hanem otthon saját kézzel, egyedi darabokat is lehet készíteni. Amikor a nagylányom megszületett, onnantól kezdődik igazán az én készműves életem is. Ahogyan nőttek a gyerekeim, úgy változtak az igényeik, melyeket mindig szívesen követtem. Amíg kisebbek voltak szoknyák, ruhácskák mellett játékokat gyártottam, később nőies kiegészítőket kezdtem készíteni nekik, textilből táskákat, neszesszereket, ajtódíszeket, ékszereket. A családnak, barátoknak, ismerősöknek mindig szívesen ajándékoztam kézimunkákat, így ismertek meg egyre többen Bátaszéken. Ma már kisvállalkozóként árulom a szabadidőmben készített ajándék- és használati tárgyaimat.

A hajócsipke mikor jött az életedbe?

Amikor nyolc évvel ezelőtt elkezdtem pénztárosként dolgozni az uszodában, egy nyugdíjas tanárnő vendégünk hívta fel a figyelmemet erre a technikára. Először az interneten láttam hogyan készítik. Onnan lépésről-lépésre tanultam meg az alapokat, majd egyre bonyolultabb mintákat készítettem, és ma már saját mintáim is vannak. Tűvel és hajócskával készítik ezt a fajta kézimunkát. A hajócska – melyről a nevét is kapta a hajócsipke – az az eszköz, amellyel hagyományosan készítik a mintákat. Mire beszereztem Magyarországon a hajócskát, megtanultam a tűvel való hajócsipke készítését. Mindkettővel dolgozom, de a tűt jobban szeretem. Ma már szinte oda sem kell néznem, és pillanatok alatt elkészülnek az ajándéktárgyak, amelyekből nincs két egyforma darab. A legbüszkébb egy menyasszonyi nyakékre vagyok, fülbevalóval, karkötővel.

A textilből készült termékek és a hajócsipke készítése nagyon különböznek egymástól. Ha azt mondanám, hogy mától csak egyfajta technikával dolgozhatsz, melyiket választanád?

Ha azt kérdezed, melyiket csinálom szívesebben, akkor egyértelműen a hajócsipkét választanám, de ha azt, melyiket tudom jobban értékesíteni, akkor a textileket mondanám. Érdekes, hogy a hajócsipkét sokan nem ismerik, vagy nem szívesen hordják, pedig nagyon kellemes viselet, és nagyon egyszerű a tisztítása is. Mosószeres vízbe kell beáztatni, majd kiöblíteni. Már lehet kapni textilkeményítő sprayt, amivel befújjuk és olyan, mint újkorában.

Milyen lehetőségeid, terveid vannak még?

Sajnos nem értek igazán az internetes reklámhoz, és jelenleg elég nehéz megtalálni a termékeimet annak, aki személyesen nem ismer. Szeretnék egy márkanevet, hogy könnyebb legyen eljutni hozzám és a kézimunkáimhoz. A nagy vágyam pedig egy saját kézműves üzlet, ahol egyedi termékeket árulnék, melyek szívemhez közel állnak, értékesek és érdekesek.

Hogyan fogadtad, amikor megkerestek, hogy a kézimunkáidat szeretnék a TIP-ben árusítani?

Amikor megnyitott az üzlet, tudtam, hogy a helyi kézművesek portékái kerülnek majd oda, és reméltem, hogy egyszer én is kapok egy polcnyi helyet. Nagyon boldog vagyok, hiszen ez elismerés és megbecsülés Bátaszék városa részéről.

Azt mondtad, nem a kézimunkáidért kapott pénz a fontos, de akkor mégis mi motivál?

Szerencsés vagyok, mert a lányaim szívesen viselik az általam készített ruhákat, kiegészítőket, ez nekem és nekik is öröm. Szinte egész Európában vannak már kézimunkáim, New Yorkban ékszereim, Mexikóba ajtódíszem került. Nagyon jó érzés számomra az is, ha valaki szembe jön velem az utcán egy általam készített darabbal, és látom a szemében a csillogást. A különböző városi rendezvényeken tudatosan engem keresnek a vevőim, amely büszkeséggel tölt el, mégis számomra a kézimunka elsősorban kikapcsolódás, olyan, mint másnak az olvasás. Sok az energiám! A munkahelyemen is nagyon pozitív vagyok. Az évek alatt látom felnőni az úszni tanuló gyerekeket, és úgy érzem mindannyiuk „tyúkanyója” vagyok. Kellemes a légkör, jól érzem ott magam, de a kézimunka teszi teljessé az életemet, ami újabb és újabb feladatokat ad nekem.

Köszönöm a beszélgetést. Hiszem, hogy terveid – sok energiádnak köszönhetően – hamarosan megvalósulhatnak.

Papp Hajnalka kézműves termékei megvásárolhatóak a Turisztikai Információs Pontban. További információkat Papp Hajnalka Facebook oldalán, és a +36/30/ 473-2711 telefonszámon kaphatnak.

Back to Top