• Home
  • /
  • Magyarországi német tanösvény​
Magyarországi német tanösvény​

Magyarországi német tanösvény​

2019. május 19-én ünnepélyes keretek között átadták városunkban a helyi németség történelmét és kultúráját bemutató kétnyelvű (német-magyar) interaktív tanösvényt, amely immár a hatodik elkészült tematikus út a magyarországi német tanösvények sorában. A tanösvény, mint sajátságos ismeretközvetítő forma a városunk lakói és az idelátogató iskolás és egyéb csoportok számára mutatja be a bátaszéki németek múltját és jelenét, hangsúlyozva azokat a tartalmakat, amelyek megkülönböztetik őket más települések német származású lakosaitól.

Bátaszéket leginkább Janus-arcúsága teszi egyedivé. Ez a páratlan kettősség abban nyilvánult meg, hogy annak ellenére, hogy a lakosok többsége a németek betelepítése után a kisbirtokos réteghez tartozott, az értelmiség és a nagybirtokos réteg élénk társadalmi élete Bátaszéknek városias jelleget kölcsönzött. Erre a kettősségre utal a tanösvény „városias életmód, vidéki idill” mottója.

A 7 táblából és egy extraállomásból álló tanösvény nyilvános térben, mindenki számára könnyen hozzáférhető helyen helyezkedik el a város szívében. Az első tábla a Szentháromság szobor mellett található (Cím: Bátaszék, Szentháromság tér 1. 46.187694, 18.724738), innen célszerű elkezdeni a tematikus út bejárását, ha vezetés nélkül önállóan szeretnék megtekinteni a tanösvényt és kipróbálni a számos játékos interaktív elemet. A továbbiakban a táblák jobb alsó sarkában található térkép segíti a tájékozódást. A tanösvényhez német és magyar nyelvű vezetőfüzet is készült, amelyek ingyenesen beszerezhetők a Budai utca 4 szám alatt lévő Turisztikai Információs Pontban.

Német és/vagy magyar vezetésre bejelentkezés:

Gombkötőné Kemény Krisztina, tel.: +36 70 336 57 11, E-mail: kemeny.krisztina@gmail.com

Kardos Gábor, tel.: +36 20 531 42 77, E-mail: kardos.gabor1975@gmail.com

Wittendorfer Ildikó, tel.: +36 30 647 68 44, E-mail: wittendorfer.ildiko@gmail.com

 

Az állomások témái:

1. állomás: A Janus-arc keletkésének története

2. állomás: A Mária-tisztelet megnyilvánulásai Bátaszéken

3. állomás: A bátaszéki egyesületek – a Lövészegyesület

4. állomás: Dolina – Egy mára elnéptelenedett és kietlen külterület története

5. állomás: A városi élet színterei

6. állomás: A bátaszéki szőlőtermesztés és szódagyártás története

7. állomás: A 20. sz. elején külföldön dolgozó építőipari munkások története

Extraállomás (B betű): Egy öngyilkos szerelmes pár története

 

Webcím: http://lehrpfad.hu/bataszek/?lang=hu

 

Galéria:

                       

 

       

Back to Top