Janchili

Adunk egy TIP-et

Beszélgetőpartnerem éppen egy esztendeje kezdte el a különleges chili paprikák termesztését, de már komoly sikereket tudhat magáénak. Termékeit számos helyen ismerik, felhasználják éttermekben, de megtalálhatjuk az üzletek polcain is. Folyamatosan csörög a telefonja, e-mailben és személyesen is keresik az ország minden pontjáról. „Az egész nap nyüzsgés, pörgés, de nem is lehetne ezt másképp csinálni”, állítja Bárdos Viktor, a Janchili megálmodója.

A mezőgazdasági iskola elvégzése után sok mindennel foglalkozott: épített utat, fuvarozott, volt kondicionáló terme, segített édesapjának a család földjein, de dolgozott külföldön is.

Mégis hogyan jött az ötlet, hogy chili paprikát termessz?

A kevés örömet hozó munkák után szerettem volna önállóan, egyedi ötlettel sikereket elérni. A mezőgazdaság adott volt, vadászként szeretek főzni – és tudok is – a fűszeres, csípős ízt mindig nagyon kedveltem. Körbeérdeklődve tapasztaltam, hogy Bátaszék és környékén senki sem foglalkozik komolyabban chili paprika termesztésével. Így mertem elkezdeni őstermelőként kisvállalkozásomat 2016 márciusában az első tövek elültetésével. A paprikamagokat egy Amerikában élő barátomtól, illetve megbízható magyar kereskedőtől vásároltam. Szakszerű termesztését rengeteg utánajárás előzte meg. Nem csak könyvekből, internetes felületeken kutatva, hanem fesztiválokra járva, szakemberekkel beszélgetve gyarapítottam tudásomat. Közel egy éve tagja vagyok a Kapszaicin és a Kapszaicinfüggők Klubjának, ahol rengeteg információhoz juthatok. Egy év elteltével már saját titkos technikát is kifejlesztettem arra, hogyan lehet minél előbb kikeltetni egy magot, hogyan lehet vegyszer nélkül egészséges, jó minőségű zöldséget előállítani. A paprikából nem csak őrleményt, de szószokat és savanyúságot is készítek.

A paprika termesztését úgy tudom a lakásodban kezdted.

Igen, most is körülbelül 3000 tő paprikapalántával osztom meg a hálószobám. Ez a munka teljes embert kíván a nap 24 órájában. A növények fejlődését folyamatosan figyelem, az igényeikhez alakítottam az életem. Ha jön a jobb idő és napközben már elég meleg van, a töveket egyesével viszem ki a szabadba; de ha úgy ítélem meg, hogy éjszaka megfázhatnak, akkor egyesével vissza is viszem a palántákat a lakásba.

Milyen fajta paprikákkal dolgozol?

A világ egyik legerősebb paprikájából készítek szószt. A Carolina Reaper kb. 2.000.000 SHU értékű, ami azt jelenti, hogy egy csepp paprika erősségének a semlegesítéséhez 2 millió csepp cukros vízre van szükség. A Habanero paprika a másik kedvencem: kevésbé erős és jobban ismert fajta. A Magyarországon létező erős paprikák kapszaicin tartalma (A kapszaicintől érezzük erősnek a paprikát.) meg sem közelíti az általam termesztett paprikákét. A feldolgozásukhoz különleges védőfelszerelésre van szükségem, mert a bőrrel érintkezve is már csípő, maró érzést okoznak. Èppen ezért termékeimet hígítatlanul soha ne fogyasszuk, kis mennyiségben alkalmazva ételek ízesítésére használjuk.

A termék megjelenése, dizájnja kinek az ötlete?

Gyermekkoromban János öcsémet Jancsilinek becéztük. Tragikus halála nagyon megviselt és azt gondolom ez a név – Janchili – méltó emléket állít neki. A címkék, üvegek, termékek megjelenése az én elképzeléseimet tükrözi. Eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptam, úgyhogy azt gondolom, ez is egy telitalálat volt. A marketing feladatokat is én végzem: ajtókon kopogtatok, szívesen keresem fel a partnereimet személyesen, de internetes oldalaimat is magam kezelem. Márciustól webshopon keresztül is elérhetőek lesznek a termékeim. (www.janchili.com)

Terveidről mit tudhatunk?

Az idei esztendőben szeretném a már meglévő termékeim skáláját gazdagítani: 16-18 féle paprikát ültettem, ezekből lesz majd fehér és fekete paprikaszószom is. A meglévő vásárlói köröm bővítésére nagyon jó esélyeim vannak: különféle üzletláncokkal folytatok tárgyalásokat és tervezek beszállítókkal való együttműködést is, mivel az egyre nagyobb igényeket valószínűleg egyedül nem fogom tudni kielégíteni, így szükséges lesz a kisvállalkozásomat is bővíteni. Együtt dolgozom Sárközi Péter és Makk Norbert chefekkel is, akikkel közösen próbálunk új, egyedi ízeket kikísérletezni. Sok tervem, vágyam és álmom van, amelyek közül egyet valóra is szeretnék váltani az idei II: Bátaszéki Bornapok keretében, mégpedig az Első Bátaszéki Chilievő Versenyt. Ezzel is szeretném népszerűsíteni a chilit Bátaszéken.

Hogyan fogadta a családod a vállalkozásod?

Édesapám eleinte kételkedett bennem, de a kezdeti elutasítása mára úgy érzem enyhült és büszke rám. Látja sikereim, a kitartásom, az akaraterőm és remélem neki is be tudom bizonyítani, hogy kitartó munkával – amiben az ember még örömét is leli – olyan elismerést lehet szerezni, amely a megélhetést is biztosítja.

Bárdos Viktor mosolyog! Végig a beszélgetésünk alatt érzem, hogy tele van erővel, lelkesedéssel, szenvedélyesen szereti munkája minden pillanatát.

A Turisztikai Információs Pontban is megvásárolható a Janchili. Bátran próbálják ki ezeket a méreg erős szószokat, mert azt mondják a kapszaicin amellett, hogy csíp, még örömhormont is termel.

Terveid megvalósításához további sok sikert kívánunk!

ok

Back to Top