• Home
  • /
  • Hermesz Anikó – keramikus

Hermesz Anikó – keramikus

Adunk egy TIP-et!

Hermesz Anikó – keramikus

 

Engedjék meg nekem, hogy elfogult legyek! Meggyőződésem, hogy Bátaszéken igen is van olyan kézműves mester, aki a világ bármely pontján megállná a helyét.  Amikor először kaptam ajándékba Hermesz Anikó keze által készült kerámia figurát nem hittem el, hogy azt lakásomtól háromutcányira, egy fiatal keramikus készítette. Mind kidolgozásban, mind színeiben, mind fantáziavilágban lenyűgözött első pillanatra. Keresni kezdtem a munkáit – ami nem volt egyszerű a méterekben mérhető nyúlfarknyi távolság ellenére sem – és egyre nagyobb szerelem lett köztem és Anikó kerámiái közt. Személyesen jóval később találkoztam vele, amikor házszámunkat megtervezve a megvalósításért fordultam hozzá. Találkozásunkkor pedig pontosan olyan volt, ahogyan elképzeltem: bájos, mosolygós, kedvességet és nyugalmat sugárzó, fiatal hölgy – olyan, mint az alkotásai.

Az, hogy a személyiséged tükröződik a munkáidon ez tudatos, vagy a véletlennek köszönhető?

Nem tudatos. Rendkívül nagy a fantáziám, gyakran álmomban jönnek elő az ötletek, képek, érzések, amikből aztán másnap a műhelyben készülnek azok az ajándéktárgyak, amik a személyiségemet is tükrözik. Amikor Bátaszék első rajztagozatos általános iskolai osztályába kezdtem járni, olyan tanárt kaptam Bátki Erika személyében, aki hihetetlen szabadsággal vezette művészi énemet. Csak a fantáziám szabott határt alkotásaimnak, és ott dőlt el számomra, hogy alkotói pályát fogok választani. Az út nem volt egyenes, de miután elvégeztem Sopronban a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Alkalmazott Művészeti Intézet Designer szakát tudtam, hogy keramikusként szeretnék dolgozni. Azt gondolom, hogy az ember hoz magával egyfajta művészi vénát és – ha van kellő támogatás, segítség – azt elő lehet hozni bármelyikünkből. Nekem szerencsém volt.

Van, aki egész életében úgy él, hogy művész akar lenni, mégsem lesz az soha, és van, aki egész életét művészként éli, mégsem vágyik arra, hogy művésznek tartsák. Úgy vélem, te az utóbbihoz tartozol, és egy művésznek ihletet kell meríteni ahhoz, hogy újabb és újabb alkotások születhessenek. Te miből merítesz?

Érdekes, hogy leginkább a saját munkáim továbbgondolásával készülnek el az új tárgyaim. Amikor elkészül egy darab, mindig azon gondolkodom, hogy azt akár technikailag – hogyan lehet úgy felakasztani, hogy ne látszódjon a zsineg – vagy akár színben, méretben, kiegészítő motívumokkal hogyan tudom másképp elkészíteni. Bevallom, hogy a mostani munkáim nagyon vásárlócentrikusak, – a vásárlók igényeit szolgálom ki -, ami azt is jelenti, hogy rengeteg új ötlettel gazdagodom általuk. Vannak kollégák, akik nyilván szívesen „lopnak” más keramikusoktól, de ezzel én nagyon nem tudok azonosulni. Előfordult, hogy azt gondoltam csak ötletet adok valakinek, majd néhány hónap múlva pontosan ugyan olyan terméket készített, mint az enyém. Ez ellen egyébként nem lehet mit tenni, még jogilag sem. Egy dolgot tehetek, hogy mindig előrébb járok egy lépéssel!

A kerámiáidat sok közül is megismerheti a vásárló. Mitől lesznek hermeszanikósak?

A kerámiáim leginkább mesevilágot ábrázolnak, és a legjellegzetesebb rájuk, hogy rendkívül színesek. Egyedi technikával festek, ezáltal az élénk színek az égetés után is megmaradnak. Gyakran egy tárgyat 13-15-ször is a kezembe veszek, mire azt mondhatom, hogy elkészült. Igyekszem minden tárgyra a HA monogramomat is rátenni.

 

Vállalkozó vagy. Meg lehet ebből élni?

Nem könnyű, nagyon sokat kell dolgoznom. Vállalkozóként egyfajta nyomás is van rajtam, hogy mindig, napról-napra teljesíteni kell, de ez nem csak teher, hanem öröm is számomra. Nagyon szeretek alkotni. A kollégák gyakran rácsodálkoznak, hogy milyen olcsón adom a termékeimet, hiszen rengeteg munkaóra van egy-egy darabban. Nekem mégis az fontos, hogy minél több emberhez eljussanak az ajándéktárgyaim. Boldog vagyok, ha az utcán az én házszámomat látom kirakva, vagy ha látom a vevőim arcán az örömet, amikor hazaviszik a kerámiáimat.

Hiába kerestelek az interneten, szinte semmit nem találtam rólad – se honlapod, se közösségi oldalad. A mai vállalkozói létben nem luxus ez?

Tudom, hogy meglepő lehet, de soha nem vágytam arra, hogy meghódítsam a világot, de jól esik, ha tudnak azonosítani a munkámmal. Számomra nagyon fontos a vevőimmel való személyes kapcsolat, a kerámiatermékek pedig nem alkalmasak csomagban küldésre. Az, hogy nincsen közösségi oldalam tudatos döntés. Rengeteg munkám van annak köszönhetően, hogy egyedi, minőségi termékeket készítek. A vásárlóim visszajárnak, ami a legnagyobb elismerése és visszajelzése a befektetett energiámnak. Úgy gondolom, hogy munkával és odaadással is elismerést lehet szerezni, nem csak a hírnévvel. A kerámiáim itthon, és a világ szinte minden pontjára eljutottak már.

Fiatal alkotóként folyamatosan rengeteg munkád van. Jól tudom, hogy nemrégiben a „Föld sója” című projekten belül téged kértek fel az evangélikusok, hogy készíts egy templomtorony formájú sószórót? Sok feladatod és terved van még?

Az evangélikus egyház keresett meg erre a feladatra, amit boldogan vállaltam el. Kihívás volt úgy megalkotni a sószórót, hogy az használható és szép is legyen. Egyébként most egy nyugalmas időszaka van mind a magánéletemnek, mind a munkámnak. Párommal – akivel tizenegy éve élünk együtt – sikerült egy saját otthont, saját igényeinknek megfelelően berendezni, ami egy nagy vágyunk volt. Ennek az otthonnak a nyugalma adja a munkámban is a kiegyensúlyozott, eredményes időszakot. Az alkotás magányát nagyon szeretem, majd jön a rendezvényes, zajos néhány nap. Emellett folyamatosan fejlesztem a műhelyem, nemrégiben sikerült megvásárolnom egy kemencét, melyben magasabb hőfokon is tudok égetni. Már több üzletben is megvásárolhatóak a termékeim, aminek nagyon örülök. Eddig nem volt időm arra, hogy zsűriztessem a kerámiaimat, ami leginkább magammal szembeni elvárás, de igyekszem hamarosan ezt megtenni amellett, hogy szeretnék majd önálló kiállítást is megvalósítani.

Kívánom, hogy még nagyon sokat álmodj, és remélem hamarosan ismét beszélgethetünk majd az önálló kiállításod kapcsán!

 

Aki szeretne találkozni Anikóval és a kerámiáival, látogasson ki az Adventi Forgatagba december 8-án, vagy keresse fel a Turisztikai Információs Pontunkat, ahol megvásárolhatók Hermesz Anikó munkái. További információkat a következő telefonszámon kaphatnak: Hermesz Anikó 30/441-8872.

ok

Back to Top