• Home
  • /
  • Gerencsér Családi Pincészet

Gerencsér Családi Pincészet

Adunk egy TIP-et! – Gerencsér Családi Pincészet

A borért és Bátaszékért

Gerencsér Jánost (Gegét) és a feleségét, Izabellt szinte mindenki ismeri a városban. Nincs olyan rendezvény, amelyen ne lennének ott. Tesznek-vesznek, segítenek, oroszlánrészt vállalnak a szervezésben, a programok lebonyolításában, és ha kell, a vendéglátásban. Teszik ezt teljes természetességgel, és a rájuk jellemző mosollyal az arcukon, és barátsággal a szívükben. Hogyan terelődött a figyelmük a borkészítésre, és mivel telnek a mindennapjaik? Rögtön adunk egy TIP-pet, amelyben róluk olvashatnak…

-Mikor döntöttétek el, hogy a szőlőtermesztést és a bortermelést családi profillá teszitek?

Izabell: 2006-ban adódott a lehetőség földvásárlásra, és mivel Jánosnak mindig nagy álma volt a borászkodás, ezért belevágtunk a dologba. Én, mint jó feleség, melléálltam, pedig előtte nem igazán gondoltam, hogy ezzel fogunk foglalkozni, és még a bort sem szerettem. Teljesen a nulláról kezdünk bele a feladatokba úgy, hogy semmilyen tapasztalattal sem rendelkeztünk a szőlőtermesztés területén. Nagy tervekkel indultunk, és elmondhatjuk, hogy ezek jó részét sikerült is megvalósítanunk. Sőt, terveink most is vannak, célokat tűztünk magunk elé, és ezeket igyekszünk megvalósítani.

-Mégis mit csináltatok az elején?

Izabell: Amikor elkezdtük, akkor három fajtában gondolkodtunk. Ez volt a pinot noir, a merlot és a kékfrankos. Ezekből készítettünk borokat, és a saját szőlőnket dolgoztuk fel, ez a mai napig így van egyébként. Próbáltuk és próbáljuk úgy elkészíteni a borainkat, hogy megmaradjanak a saját ízek bennük, és domináns maradjon a fajtajelleg. A fogyasztói piachoz is alkalmazkodnunk kell, megpróbáljuk ezért a legjobb tudásunk és tapasztalataink alapján feldolgozni a szőlőt. Próbálunk haladni a korral, és a modern technológia segítségével készítjük a borainkat. Persze egy kicsit játszunk is az érlelés során, sima hordókat is használunk, de barrikolunk is, házasításokat készítünk, és tesszük ezt a legnagyobb odafigyeléssel és alázattal, hiszen a borkészítés csodája megérdemli ezt. Keressük a vonalat, az utat, ami felé nekünk haladnunk kell. Az is nagy örömünkre szolgál, hogy amikor elkezdtük, azt gondoltuk, a magunk javát szolgáljuk vele, a saját szórakoztatásunkat elégíti ki, mára azonban ez is megváltozott. Az idő folyamán a lányunk felcseperedett, és valahogyan belenőtt a dologba, ráadásul mindig nagyon élvezte a szőlővel és borkészítéssel kapcsolatos különböző feladatokat. Turizmus-vendéglátás szakos végzettséget szerzett, és most szőlész-borász mérnöknek tanul, tehát viszi tovább azt, amit mi a bő tíz évvel ezelőtt elkezdtünk. Nagyon boldogok lennénk, ha egyfajta generációs borászattá válhatna az, amit eddig csináltunk, és szintén nagy öröm, ha az ember valami maradandót tud alkotni. Ha az unokája elmondhatja majd, hogy ez a nagyszüleié volt… Ez az, ami vezérel bennünket a munkánk során.

 

-Hol találhatók a szőlőterületeitek?

János: A Sváb-hegyen vannak a szőlőink. A Sváb-hegy folytatása végül is Rác-heggyé alakul át, és ott van a Rác-tető, ahol gazdálkodunk. Mórágy felől lehet a legjobban megközelíteni. Nagyon jó fekvésűek ezek a területek, mindig jár a levegő, nagyon jó klónjaink vannak, nagyszerű a klíma, egyfolytában süt a nap, és a sorokat is optimalizáltuk, hogy a legjobb szögben érje a szőlőt a napsütés. Nagyon szép kis terület, igazán jó kis hely…

-A borászat és a vendéglátás nálatok szoros testvérkapcsolatot ápol…

Izabell: Szeretünk a vendéglátással foglalkozni, mert nagyon szeretjük az embereket. A mi famíliánk is barátkozós és családcentrikus, ezért szívesen fogadjuk a hozzánk érkező csoportokat. 10-15 főnél több ember egyelőre nem fér el nálunk, de nekik megmutatunk mindent abból, amivel foglalkozunk. Megkóstolhatják a borainkat, beszélünk nekik a szőlőinkről és a borkészítésről, és próbálunk minél többet elmesélni nekik magunkról, így talán ők is átérzik, mennyire fontos számunkra az, amit csinálunk. Maximalisták vagyunk magunkkal szemben is, és lehet, hogy egyszerre sok információt zúdítunk a vendégeinkre, de ez eddig még senkinek sem okozott problémát. Sőt, kíváncsian hallgatják a történeteinket, miközben kortyolgatják a borainkat. A vendégfogadást nagyon szeretjük csinálni, és a terveink között szerepel a bővítés is.

-A közösségi szerepvállalásaitok kapcsán is gyakran találkozhatnak veletek az emberek Bátaszéken. Miért tartjátok ezt fontosnak?

János: Mindenféle városi rendezvényen részt veszünk. Fontos, hogy megismerjenek, hogy tisztában legyenek a munkánkkal, hogy a borainkat igyák, de emellett sokkal fontosabb a kötődésünk. Nekünk itt él a családunk, itt vannak a barátaink, itt dolgozunk. Számunkra ez egy biztonságos burok, amelyet nagyon szeretünk. Igyekszünk hasznos tagjai lenni ennek a közösségnek, és kölcsönösen segítjük egymást. Ezen kívül pedig nem jelent különösebb problémát, ha részt kell venni egy rendezvényen, mert nagyon szeretjük a bátaszéki programokat.

-Talán még nem késő megkérdezni, hogy milyen terveket és célokat tartogat számotokra ez az év?

János: A meglévő hely bővítése, a kóstoltató terem kialakítása az elsődleges cél, rövid időn belül ezt szeretnénk megcsinálni, hogy minél több vendéget tudjunk kiszolgálni, és minél több emberrel tudjuk megszerettetni a borainkat.

-Köszönjük szépen a beszélgetést, és kívánjuk nektek, hogy sok öröm legyen a munkátokban! A Gerencsér Családi Pincészet borait megvásárolhatják a Turisztikai Információs Pontban Bátaszéken, a Budai u. 4 szám alatt. További információkat pedig Gerencsér Jánostól, a 20/934-7484 telefonszámon tudhatnak meg.

 

Csötke

Back to Top