• Home
  • /
  • Barkuti Balázs

Barkuti Balázs

Adunk egy TIP-et!

 10 év Gemencen Barkuti Balázs

 

Ha azt a szót meghalljuk „Gemenc” – sokaknak elsőként, a vadászat vagy az árvizek jutnak eszébe… Hogyan lesz egy fővárosi szociális munkásból erdőszéli „Rumcájsz”? Bátaszék szülöttjével – Barkuti Balázzsal – a Turisztikai Információs Pont munkatársa beszélgetett.

 

TIP: Honnan jött az ötlet, hogy otthagyd Budapestet, az állásodat, és teljesen más vizekre evezz?

BB: Kezdetben – mint minden vidéki fiatalt – engem is vonzott a nagyváros, aztán nagyon hamar rájöttem, hogy nem az én világom. A gyerekkori lenyomat, a természettől kapott élményeim erősebbek voltak, valami húzott vissza, kora gemenci élményeim – a dunafürdői nyarak – folytatásra csábítottak. Párommal közösen, egyre jobban foglalkoztatott minket az életmódváltás gondolata, mígnem – szinte máig hihetetlen – de szembejött egy lehetőség. Egy régi vállalati üdülőből lett vendégházat karoltunk fel, megvásároltuk és immár 11 éve üzemeltetjük. A ma is folytonosan jelentkező kihívások és megoldandó problémák mellett sorra jöttek a sikerélmények, évről évre biztatóbb lett a kép.

TIP: Mit jelent neked a siker?

BB: A siker az, ha egy messziről jött vendéggel együtt nevetünk a csónakban, vagy ha a körém sereglő gyerekcsapat előtt nyitok föl egy 20 kg-os busát. Vagy ha egy szegedi vendég a nálunk töltött hétvége után bajai módra kezdi el főzni a halászlevet, apró dolgok, de ha ezt mind bepakolnám egy csónakba, akkor elsüllyedne, annyi jut belőle.

TIP: Mindemellett forgattok filmet, gyűrűztök fekete gólyát, előadásokat tartasz.

BB: Az évek során spontán módon alakultak kapcsolatok, jóban vagyunk a nemzeti parkkal, az erdészettel. Ilyen-olyan projektekkel megtalálnak. Gemenc és a Sárköz természeti-, kulturális értékeinek népszerűsítése a szívügyem. Most éppen egy természetfilm 5 éves forgatási ciklusának végén járunk, mely minden bizonnyal hatást fog gyakorolni a környék turisztikájára.

TIP: Elszármazott bátaszékiként milyen tippjeid lennének az itt megforduló vendégeknek?

BB: Nagyon sok ötletem lenne a bátaszéki turisztikával kapcsolatban is. Most nem kezdenék el látványosságokat sorolni, ennél fontosabb szerintem a régióban gondolkodás, az, hogy régiós szinten lássuk a terület attrakcióit, értékeit. Bárhová utazom az országban, mindenhol eljátszom a gondolattal, mivel lehetne itt foglalkozni, és mindig a vendéglátásnál kötök ki. Rengeteg az érték a vidékben, és az emberek keresik a másfajta élményt, a mókuskerékből való kiszakadást. Örülök, hogy Bátaszéken is elindulni látszik egy közös gondolkodás, és ha lesz alkalmam, szívesen hozzáadom majd a saját ötleteimet is.

 

A cikkben említett turistaházról és a Barkuti Balázs szervezte programokról szóróanyagok és további információk elérhetők a bátaszéki Turisztikai Információs Pontban (TIP).

 

Back to Top